vrijdag 14 juni 2013

Allemaal Beestjes

Jullie weten het hè, ik ben gék op beestjes, kleine kriebelige beestjes, mooie, bijzondere beestjes. Ik heb er wat mee. Ik weet, klinkt gek, want ik wil heus geen spin op m'n hoofd hebben maar ik vind het wel echt prachtig om naar te kijken en te ontdekken met wat voor beestje we te maken hebben.

Dus toen juf vroeg of ik mee wilde met de excursie hoefde ik niet na te denken. Want... de klas van Christian ging naar het Naardermeer. Het Naardermeer bestaat uit grote plassen waaromheen moerasbossen en drassige weilanden liggen. Je vindt hier veel vogels, amfibieën en zoogdieren.

Afijn, zo gezegd zo gedaan. Maandagochtend was het zover, met de hele bubs van groep 5 in de bus. Groep 3/4 ging ook mee.
Groep 3/4 ging éérst de boswandeling doen en wij gingen als eerste op de fluisterboot een tocht maken over de plassen.

Het was best wel frisjes aan boord maar dat mocht de pret niet drukken. Van fluisteren kwam niet veel want je hebt met enthousiaste kinderen te maken die álles willen weten. Onderweg werd de boot tegen het riet aangelegd zodat er watermunt geplukt kon worden. Hier werd later thee van gezet.


We zagen zwanen, eenden, aalscholvers, af en toe sprong er een vis omhoog. Zo een tochtje is echt heel leuk. Halverwege gingen we aan land. De tonnetjes die aan boord waren werden uitgedeeld en de kids konden aan hun opdrachtjes beginnen. Er werden bloemetjes en plantjes geplukt om parfum van te maken, op een grote kaart kon je zien wat voor plant je had. Giftige planten moesten we laten staan ;-)
Om beurten gingen de groepjes het trilveen in, nou dat was een heel avontuur.
Het lijkt alsof je op gras staat maar wat je zo op het oog niet ziet is dat er water onder ligt, het is net een trampoline. En neem van mij aan.... je blijft niet droog!

Je ziet Christian hier denken, what the peeeeeeeeeeep!
De gympen mochten vies dus zijn nieuwsgierigheid won het van de spanning. Het voelde echt heel raar daar te staan. Als je op dezelfde plek bleef staan zakte je namelijk weg.


Vervolgens liepen we achter de gids aan door het broekbos, dwars door struiken heen.

In het trilveen zag ik dit :

vleesetende plant (zonnedauw)

Halverwege losten de groepen elkaar af en gingen wij aan de wandeling beginnen. Waar ik in eerste instantie geen fluit aan vond want die gids die liep en liep maar en vertelde helemaal niets ! Wel jammer hoor.
Hij bracht ons naar de eendenkooi waar we gingen lunchen. Oh hemel, wat een drama! Op de plek van de eendenkooi stonden houten bankjes waar de kids op gingen zitten om hun meegenomen broodjes op te peuzelen. En waar ze vandaan kwamen weet ik niet maar binnen no time konden we niets meer zien omdat er overal... echt miljarden... beestjes rondvlogen. Kleine beestjes, leken fruitvliegjes maar.... niet zo onschuldig want het bleken KNUTTEN te zijn. En knutten zijn NIET LEUK! Ze vallen je in hele groepen aan, zitten overal op je hoofd, in je oren, op je handen en wat doen ze daar? Ze BIJTEN je. De vrouwtjes-knutten dan, de mannetjes doen niets (hihi), de vrouwtjes hebben het bloed van hun slachtoffer nodig om hun eitjes te kunnen leggen. Oh my.... die kinderen raakten compleet in de stress en wij ook hoor. Broodje eten ging echt niet, geprobeerd maar ik heb honderden beesten erbij opgegeten. We hebben het kort gehouden daar en aan de gids gevraagd of we door konden lopen. De kinderen en wijzelf ook zaten ónder de rode plekjes. Ikzelf had niet zo een last van jeuk maar een aantal kinderen liep de hele tijd de krabben en hebben naar ik heb gehoord al een bezoek aan de dokter gebracht en anti-gif gekregen omdat ze overduidelijk een reactie hebben op die beten. Gelukkig kunnen mensen geen blauwtong krijgen, want knutten brengen wel die ziekte over op herkauwers (kijk maar eens op wiki).

We liepen richting het meer en daar hebben de kids zich uitgeleefd met hun schepnetjes. Dat was echt heel leuk want wat leeft er veel in het water !kikkervisje
bloedzuiger
 
larve van een libelle (glazenmaker)
 
Larve van een geelgerande watertor (links), larve van een glazenmaker, bloedzuiger

  waterschorpioen (soort wants)
 
 Mooi hè die beestjes !!

Het was me het dagje wel, we hebben heeeeeeeeeeeeerlijk geslapen !

Weet je wie er ook helemaal gek is van beestjes? Susan, hahahaha grapje ! Samen met Susan heb ik ontdekt met welk beestje zij te maken had. Ook héél apart. Kijk maar eens.

Fijne dag !
*** Syl ***


32 opmerkingen:

 1. Kijk ff bij Ing Things, zij heeft een swap in de aanbieding met een meer dan gaaf boek over beestjes, echt prachtig! Hoewel je nu misschien aan je beesjestax zit.. ;) Leuk blog weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lekker zo'n dagje in de natuur met alles wat groeit en bloeit (en zoemt) om je heen. Genieten!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt als een erg leuke dag behalve dan die rare bijt-vrouwtjes :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een avontuur !
  Ik leer weer iets bij, want knutten, dat kende ik niet, nooit over gehoord en nog nooit gezien.
  En eerlijk is eerlijk, ik heb precies toch liever dat die knutten aan het Naardermeer blijven wonen, die beten lijken me geen lachertje....
  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De gids vertelde dat knutten er zijn tot 21 juni. 22 juni hebben ze hun koffers gepakt haha!

   Verwijderen
  2. Ik hoop dat ze naar zonnige oorden vertekken, dan blijven wij gespaard ;-)

   Verwijderen
 5. Wat een heerlijke dag! Behalve dan die invasie van knutjes. Afschuwelijk! Maar wat een mooie plek, dat Naardermeer!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Uiteraard mag je meedoen voor Moos, da's superlief!
  Ook veel succes voor Laura en Christian!
  Ik laat ze hier ook vooral alle leerstof zelf verwerken, maar die woordpakketten daarvoor hebben ze iemand nodig die dicteert hé... ;-)
  De speciale aanmoediging bestaat vooral uit gezonde studiehapjes tussendoor (fruit dus)en hun laten geloven in hun eigen kunnen.
  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo is het, vandaag hoort Christian in welke klas hij volgend jaar komt (bij welke juf of meester bedoel ik), toch weer spannend.

   Verwijderen
 7. Alle knutten nog an toe .... dat was dus lunchen met iets extra's ;-)

  Maar je verslag en foto's zijn helemaal top.
  Ik vind die creepy crawly's ook wel wat hebben hoor.
  En dat vissen met een netje in dat water ... schitterend (beelden uit mijn kinderjaren ... zo rond de middeleeuwen hihihihi)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. je begrijpt de verbastering van 'knutten'... de kinderen hadden het al snel over k(n)ut beesten whaaaaaaaa !
   Zeg als jij van rond de middeleeuwen bent dan uh... ben ik dat ook tsssss

   Verwijderen
 8. Een hele leerzaam uit stapje was dat. Zowel voor de kinderen als voor je volgers. Ik heb zelf nog nooit van knutten gehoord. Hoop dat ik er ook nooit een zwerm tegen kom. Ben zelf niet zo een fan van kleine beestjes. Vooral muggen, daarvan kan ik wakker liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk! Mijn kinderen zijn ook gék op kleine beestjes. Ik absoluut niet! (-:

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ow wauw wat een gaaf uitje, kan me die van vroeger ook nog zo goed herinneren. Wat een lol hè! Maar ieh gassie, knutten, nooit van gehoord en ik hoop ze ook niet tegen te komen ;) Fijn weekend!

  Liefs,
  Rosalie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat klinkt zeer geslaagd! Ik had echt nog nooit van knutten gehoord. Ze klinken nog irritanter dan muggen!
  Jullie hebben prachtige beestjes gevonden!

  Groetjes Leonie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Brr wat horror die luisvlieg en die knutten....Ik zou gillend gek worden. Dapper van je. Pascale X

  BeantwoordenVerwijderen
 13. hihi zal zo eens kijken bij Susan :-)
  ik vind het leuk om te zien zo op de foto op je blog maar ik zou als een idioot rondhollen van al die gekke beestjes ! brrrrrr
  en die gympen ? kunnen gewoon in de wasmachine !
  Leuke foto's en leuk verteld Sylvia !!
  Liefs, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja hoor, die gympen draaien wel mee met de was hihi.

   Verwijderen
 14. Whahahha jij bent een pestkont, maar ook ben ik toch wel een bofbips met jou omdat jij weet welk beestje het is. Gelukkig zijn we vandaag tijdens de grote opruim/schoonmaak actie nog maar eentje tegengekomen. Én ook geen enkele spin, dochterlief was doodsbang dat we onder haar bed spinnen zouden tegenkomen. ze heeft een hoogslaper met een zitbank eronder die tot dubbelbed uitgevouwen kan worden en het is van spijlen dus je kunt goed zien of er wat rondkruipt, niks nada noppes...ze had mega veel ontzag voor me omdat ik met blote handen alle spullen vanonder het bed pakte hihihi.
  Maar die beestjes die jullie in een zwerm zijn aangevallen brrr krijg alweer de kriebels ervan. Maar knap dat jullie je uitje daar niet door hebben laten verpesten. Jullie hebben in ieder geval een heel leerzaam dagje gehad.

  Ik weet niet of de give away van Lien nog loopt, maar daar kun je een heus insectenhotel winnen ;). Maar dat weet jij vast en zeker al. Knuff!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hahahahaha ja dat had ik al gezien hoor!
   ow, jij bent een held... maar ik heb ook geen moeite mee om onder het bed te schonen. Ik zou het alleen wat vaker moeten doen hahahaha!

   Verwijderen
 15. Wat een geweldig uitstapje! Behalve dan die knutten :-s Nooit van gehoord, maar wil ze ook nooit leren kennen als ik het zo lees.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een fijn uitstapje zeg, gezellig met je zoon.
  Kan me goed voorstellen dat je genoten hebt. X

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hier nog zo'n beestjes-o-fiel maar die knutten nee daar hou ik ook niet van :)
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Brrr...beestjes...nee dank je :) Wel leuk om ze van ver te kunnen bekijken...of in een boek of op tv...maar verder...

  Jullie hebben het wel heerlijk gehad, zo te lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ziet er uit als een super leuk daagje,maar die beestjes,brrr nee dat vind ik niks haha,niet meer nadat er in Australie een teek in mij dij zat en ik een vrouw zag waar een bloedzuiger aan had gehangen haha,fijn weekend,lieve groet Musje.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Heh die prikkende beestjes waren wat minder, maar verder ziet het er uit als een hele geslaagde dag!! Ik kon me als kind echt uren vermaken met beestjes zoeken met mijn schepnetje, dus ik ben bang dat wanneer ik als begeleiding mee zou gaan ik net zo enthousiast mee zou gaan zoeken met de kids ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Dat ziet eruitvals een fijn kriebeldagje.
  Liefs, Melanie

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hallo,

  Ik denk zo te lezen dat niet enkel de kids daar plezier hebben beleefd, maar jij ook :-)
  Wat tof dat je mee kon/mocht met hen.

  Groetjes, Jaimie

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Iek jakkie Syl ik had dit blogje helemaal gemist meis. Maar wat vreselijk al die enge knutten ik had daar nog nooit van gehoord, heb je nog veel last gehad???

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik ben ook gek op al die beestjes! Zelfs de bijen van m'n schoonvader begin ik te 'liken'... En die mugjes doen me denken aan 'midgets' waarvan het in Schotland barst! Zodra de wind wegviel vorig jaar met vakantie, was ik de pineut... Had ik bebulte onderbenen met 30 beten en jeuken! Vooral 's nachts. Ach ja, scheppingsfoutje; laten we 't daar maar op houden!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het heel gezellig als je een reactie achterlaat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...