vrijdag 21 oktober 2011

Loslopend wild in Artis

En dat loslopende wild.... dat was dus mijn familie....
hoewel er ook dieren losliepen, daarover later meer.

In het vlinderpaviljoen.... Mam.... welke vlinder is dat ?
Het idee om naar Artis te gaan ontstond gisteren spontaan (en dat is vaak het leukste).
Hoewel het op 'de hoek' van De Zaanse Zolder ligt, komen we er niet heel vaak.
Dat heeft natuurlijk te maken met het kostenplaatje dat aan een dagje dierentuin hangt maar óók vanwege het feit dat er mooiere (lees ruimere) dierentuinen in Nederland zijn.
En toch heeft het iets.... Artis. Gewoon omdat het al bestaat sinds 1838 en daarmee sfeer uitademt met zijn monumentale gebouwen en eeuwenoude bomen. Vroeger als kind kwam ik er vaak met opa en oma, het maakte toen al indruk. Wat me altijd is bijgebleven is het enorme beeld van de dinosaurus aan de rand van het park. Die staat er nu nog en is nog steeds een blikvanger.

Ik miste wat dieren.... geen ijsberen meer, geen tijgers, geen zeekoeien. En vooral die laatsten brachten altijd een glimlach op m'n gezicht. Van die grote logge beesten, drijvend in een bassin vol met kroppen andijvie. Het schijnt trouwens dat de zeekoe een van de duurste dieren voor de dierentuin is betreffende het onderhoud, nooit geweten.
Christian was een beetje in tranen omdat er geen tijgers waren. Ik heb hem verteld dat de laatste tijger in Artis is overleden aan liefdesverdriet omdat zijn vrouwje was doodgegaan. Dieren kunnen dus ook verdriet hebben. De tijger op de foto hieronder kwam erg dichtbij.... toch nog een tijger gevonden... maar helaas was het geen levende.
Artis is bezig met het aanpakken van de verblijven van de roofdieren en dat is hard nodig. De ruimtes voor die prachtige dieren zijn zo klein.

Klik op de collage voor een vergroting.

Het kleine leeuwtje dat nog niet zo lang geleden is geboren toverde de tranen bij Christian weg, wat is het toch leuk om die jonge speelse dieren te zien. Hopla, het leeuwtje sprong van de boomstronk zo bovenop de rug van pa, die wat mopperend zijn kroost van z'n rug afschudde, hilarisch!
Verder was er nog een klein olifantje te bewonderen, jonge aapjes, girafje, springbok en nog wel het e.e.a. Sommige dieren waren nog niet te bewonderen. en zaten nog binnen.


Waar we heel blij van werden is dat wij niet de enige loslopende dieren in Artis waren. Er is een lemuren-eiland gemaakt. Een stuk grond waar de lemuren (half-apen) los rondlopen en waar je dus gewoon tussen kunt lopen. De kinders vonden het nog wat spannend dus die bleven in eerste instantie even buiten staan maar de nieuwsgierigheid won het van de angst en binnen no time waren ook Laura en Christian op het eiland.

Sinds begin juli zijn het nieuwe apenhuis en vogelhuis geopend en ook daar loop je gewoon tussen de aapjes en vogels door. In het Vogelhuis vliegen de dieren in de rondte en Artis heeft goede hoop dat er binnenkort zelfs gebroed zal worden. In het Apenhuis zitten meer dan vijftien verschillende diersoorten bij elkaar. Sommige dieren hebben elkaar tot op voor kort nog nooit eerder gezien. Ze zijn elkaar aan het onderzoeken, ontdekken en hun plekje in het verblijf aan het vinden. We spraken even met de verzorgster en ze zijn dus nog aan het onderzoeken of de dieren aan elkaar kunnen wennen. Zo is de luiaard die er ook bij was gezet weer terug naar een ander hok omdat het dier niet kon aarden.

Zelf ben ik gefascineerd door de insecten en het aquarium, wonderlijke wezentjes vind je daar.
In de fotocollage vind je dan ook de foto's die ik heb gemaakt van een miljoenpoot (zijn maar 48 poten of 48 paar dat ben ik even kwijt haha), zwarte zee-egels met lichtgevende stippen, megagrote kevers, een grote witte zeester met rode strepen, enge piranhas en nog veel meer bijzonders.


Het was leuk, dit dagje dierentuin! We arriveerden in de regen en gingen weg met regen maar daar tussendoor was het eigenlijk heel lekker weer, we hebben zelfs het zonnetje nog gezien!

4 opmerkingen:

 1. Wat een mooi verhaal heb je er van gemaakt...en die collage....hoe heb je dat voor elkaar gekregen, met die ene tip? Ben natuurlijk errug benieuwd. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goedemorgen Andina..... die collage is met Picasa !
  Hahahahahahaha.... gelukt dusssss

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie plaatjes! Het is al heel lang geleden dat ik in Artis ben geweest.....een dagje dierentuin is altijd wel leuk.
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk verhaal over een dagje Artis. En mooie foto's, die zeester viel me gelijk op, die is mooi!

  Groetjes, Simone

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het heel gezellig als je een reactie achterlaat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...